Intervenţii oferite şi promovate prin Ciubuc SAT:
- Terapie prin Scriere Expresivă
- Art-Terapie
- Mindfulness şi Well-being
- Terapie Access Consciousness Bars
- Consiliere pentru Dezvoltare Personală
- Consiliere prin Artă
- Psihologie Pozitivă
> Intervenţiile vizează îmbunătăţiri ale stării de sănătate, ale echilibrului emoţional şi mental şi ale relaţiilor interumane pentru persoanele care se află în situaţii de criză sau trec prin schimbări dramatice ale condiţiilor de viaţă sau sănătate.
> Programele sunt concepute, folosind mijloacele specifice acestor terapii, pentru a stimula încrederea în forţele proprii, stima de sine, creativitatea, exprimarea şi reflecţia, recunoaşterea potenţialului uman de auto-vindecare şi auto-ajutorare.
> În aceste domenii, au fost deja realizate numeroase studii, documentare neuroştiinţifică şi cercetări care prezintă un grad înalt de validitate, fiabilitate şi care arată efectele terapiilor în gestionarea multor situaţii de viaţă, în afecţiuni fizice şi psihice. Câteva exemple unde ele pot ajuta sunt în: depresie, anxietate, atacuri de panică, insomnii, stres post-traumatic, stres la locul de muncă şi alte afecţiuni asociate stresului, infertilitate, tulburări psihice, ADD sau ADHD, dificultăţi de învăţare, probleme de greutate sau suferinţe cauzate de bolile cronice, astm, artrită reumatoidă, recuperare postoperatorie, etc.
> O latură importantă a acestor metode şi tehnici o reprezintă caracterul lor de prevenţie, atunci când sunt integrate în stilul de viaţă.
Mihaela Tiliţă
Consilier Dezvoltare Personală prin Artă
Practician Terapia Access Bars
Specialist Mindfulness & Well-being – Rice University
Specialist Psihologia Pozitivă – Pennsylvania University
contact: Club CIUBUC - subsolul paginii
Încrederea în Medicina Alternativă şi Complementară
Pentru unii dintre noi, căutarea stării de bine în fiecare moment este un stil de viaţă pe care-l îmbrăţişăm, iar terapiile sunt doar practici de viaţă sănătoasă.Când apare boala, pe lângă remediile medicinei convenţionale, ne îndreptăm tot mai mult și către medicina alternativă, complementară sau integrativă care, depăşind pas cu pas dificultăţile de testare ştiinţifică, începe să-şi facă tot mai cunoscute metodele şi rezultatele. Cele mai multe dintre sistemele şi metodele de vindecare neconvenţionale nu sunt predate în şcolile de medicină, nu sunt accesibile bolnavilor din spitale şi nu sunt acoperite de asigurările de sănătate.
Există însă excepţii, aşa cum sunt exemplele următoare:
- folosirea Hipnozei pentru reducerea anxietăţii şi inducerea stării de calm în recuperarea celor cu arsuri grave (terapie complementară).
- folosirea unei diete specifice alături de plante şi vitamine, în locul medicamentelor, în tratarea ADHD (terapie alternativă).
- introducerea Meloterapiei alături de medicamente, antioxidanţi şi tehnici de relaxare pentru Alzheimer (terapie integrativă).
- Art-Terapia este practicată alături de tehnici de psihoterapie, cum ar fi terapia de grup sau terapia cognitiv-comportamentală în spitale, unități de îngrijire pentru reabilitare, facilități psihiatrice, comunități pentru seniori sau în consilierea pentru dezvoltare personală în școli şi centre de wellness.
- MBSR - reducerea stresului prin mindfulness - un program testat prin câteva mii de studii în arii ca reducerea stresului și anxietății, managementul durerii, boli cardiovasculare, funcționarea cognitivă și sănătatea mentală.
- Homeopatia, o specializare suplimentară pentru medici, este o terapie medicamentoasă.
- Homeopatia, o specializare suplimentară pentru medici, este o terapie medicamentoasă.
- Consilierea pentru Dezvoltare Personală, o specializare suplimentară pentru psihologi.
În medicina covenţională este căutată cauza unei boli şi tratarea ei ţintiţă, în timp ce practicienii medicinei alternative şi complementare (numită CAM în sistemul de sănătate american) sunt mai orientaţi către o abordare holistică, ceea ce implică o interacțiune complexă a factorilor fizici, spirituali, mentali, emoționali, genetici, de mediu și sociali. Pentru a trata o boală sau a promova o bună sănătate, practicienii CAM tratează întreaga persoană.
Chiar dacă terapiile CAM sunt extrem de variate, ele au o bază comună:
- Accentul este pus pe întreaga persoană, cu toate laturile sale: fizică, mentală, emoțională, socială și spirituală.
- Prevenirea bolilor este un obiectiv primordial.
- Tratamentele sunt individualizate.
- Tratamentele vizează mai degrabă cauzele bolii decât simptomele acesteia.
- Tratamentele sunt concepute pentru a sprijini procesele naturale de vindecare ale organismului.
Centrul National al CAM din U.S.A (NCCAM) clasifică aceste terapii în 5 mari grupe:
- Sisteme medicale alternative. Constituie sisteme complete de teorie și practică. Exemplele includ homeopatia, medicina naturistă, medicina tradițională chineză (MTC) și Ayurveda.
- Medicina biologică. Utilizarea substanțelor găsite în natură, cum ar fi ierburi, alimente și vitamine pentru a promova sănătatea și vindecarea.
- Medicina energetică. Implică utilizarea câmpurilor energetice pentru a promova sănătatea și vindecarea. Unele tipuri de medicină energetică (cunoscute sub numele de terapii de biocâmp) urmăresc să influențeze energia câmpurilor care înconjoară și pătrund corpul uman. Exemplele includ qi gong, Reiki, Access Bars și Atingerea Terapeutică. Alte forme de medicină energetică (cunoscută ca medicina bioelectromagnetică) utilizează câmpuri electromagnetice, cum ar fi electroacupunctura.
- Medicina manuală. Bazată pe manipularea și mișcarea uneia sau mai multor părți ale corpului. Exemplele includ osteopatia, kinetoterapie, masaj, chiropractica, Feldenkrais și reflexoterapie.
- Medicina minte/corp. Folosește o serie de tehnici pentru a ajuta la creșterea capacității minții de a influența funcțiile corpului. Exemplele includ biofeedback, mindfulness, relaxare profundă, imagerie ghidată, art-terapie, hipnoterapie, meditație, rugăciune, grupuri de sprijin și yoga.
Există şi alte tipuri de clasificări ale terapiilor complementare şi alternative, însă dificultătăţile sistematizării constau şi în încadrarea unor terapii în mai multe categorii sau în folosirea lor atât ca sisteme alternative, cât şi complementar altor terapii şi, de asemenea, în cadrul terapiilor integrative.
OMS a început din 2002 o strategie globală de sprijinire a statelor în evaluarea şi reglementarea practicilor medicinei tradiţionale sau ale medicinei complementare şi alternative.
În U.S.A., utilizarea terapiilor integrative este în continuă creştere, iar descoperirile în cercetarea CAM sunt acum publicate în prestigioase reviste occidentale, însă obstacolele rămân în mare parte de natură culturală şi administrativă, alături de lipsa de studii științifice.
Comunitatea europeană a manifestat o poziție reală în favoarea dezvoltării medicinei alternative şi complementare, iar multe țări europene au legiferat-o, alocând anual bugete guvernamentale pentru studii de cercetare în domeniu, încurajând recunoașterea oficială a acesteia în universități, formarea medicilor specializaţi și practicarea în spitale.
Va fi acceptat CAM în medicina convenţională? Sunt semne că nu se află foarte departe momentul în care pacienţii vor avea acces la aceste alternative prin asigurările de sănătate, iar universităţile vor instrui astfel de medici şi terapeuţi.
Câteva celebrităţi care folosesc şi promovează terapiile CAM sunt:
> Regele Charles al III-lea al U.K., mereu apropiat de natură şi de tradiţii, spunea: „Tratamentele complementare trebuie să stea alături de sistemul oficial”. Una din activităţile sale din perioada în care a fost Prinţ de Wales a fost conducerea Fundației pentru Sănătate Integrată, pe care chiar el o înființase în 1993. De atunci, Prințul de Wales a făcut un apel la autorităţile din sănătate din Londra să reglementeze această profesie şi a cerut ca „tratamentele complementare care au demonstrat că funcționează să fie abordate alături de sistemul oficial, în așa fel încât oamenii să poată alege cu deplină încredere”.
> Mehmet Oz, cardiologul cunoscut ca Doctor Oz, a răspândit, prin intermediul emisiunilor sale de succes, terapii alternative de toate felurile, practicând la rândul său yoga și meditația zilnic, de peste 20 de ani. Doctor Oz afirmă că aceste terapii „sunt cele mai importante abordări de sănătate pe care le-am adoptat”.
> James Hetfield, vocalist şi chitarist al trupei Metallica, a susţinut turneul vieţii care a durat doi ani, cu reflexoterapie, acupunctură şi cu un cocktail de plante numit „formula secretă de vegetale”.
Vă ofer o LISTĂ a terapiilor CAM (click pe lista), cu menţiunea că avem de-a face cu o listă parţială a unui domeniu mult prea vast şi dinamic pentru a putea fi cuprins în totalitate.
Închei aici, lăsând deschisă reflecţia prin întrebarea: Ce este vindecător pentru tine? şi completând lista cu unele din cele mai ciudate şi totuşi eficiente terapii:
Spa cu bere – visul bărbaţilor!
O terapie utilizată de cehi care se relaxează la nişte spa-uri deosebite, stând în soluţia de bere acidulată în timp ce pot să bea şi un pahar. Printre efecte sunt calmarea muşchilor şi a încheieturilor, inducerea relaxării şi îmbunătăţirea aspectului pielii. Berea este încălzită, aşa că trebuie ţinut cont de excesul vaporilor de alcool.
Dans pe rouă – o terapie să-i spunem ciubucească
Dimineaţa, mergând şi dansând desculţ pe roua rece a ierbii, îţi încarci bateriile pentru o nouă zi stimulând circulaţia sangvină, crescând tonusul muscular şi psihic.
Numai gânduri bune şi terapii eficiente!
În medicina covenţională este căutată cauza unei boli şi tratarea ei ţintiţă, în timp ce practicienii medicinei alternative şi complementare (numită CAM în sistemul de sănătate american) sunt mai orientaţi către o abordare holistică, ceea ce implică o interacțiune complexă a factorilor fizici, spirituali, mentali, emoționali, genetici, de mediu și sociali. Pentru a trata o boală sau a promova o bună sănătate, practicienii CAM tratează întreaga persoană.
Chiar dacă terapiile CAM sunt extrem de variate, ele au o bază comună:
- Accentul este pus pe întreaga persoană, cu toate laturile sale: fizică, mentală, emoțională, socială și spirituală.
- Prevenirea bolilor este un obiectiv primordial.
- Tratamentele sunt individualizate.
- Tratamentele vizează mai degrabă cauzele bolii decât simptomele acesteia.
- Tratamentele sunt concepute pentru a sprijini procesele naturale de vindecare ale organismului.
Centrul National al CAM din U.S.A (NCCAM) clasifică aceste terapii în 5 mari grupe:
- Sisteme medicale alternative. Constituie sisteme complete de teorie și practică. Exemplele includ homeopatia, medicina naturistă, medicina tradițională chineză (MTC) și Ayurveda.
- Medicina biologică. Utilizarea substanțelor găsite în natură, cum ar fi ierburi, alimente și vitamine pentru a promova sănătatea și vindecarea.
- Medicina energetică. Implică utilizarea câmpurilor energetice pentru a promova sănătatea și vindecarea. Unele tipuri de medicină energetică (cunoscute sub numele de terapii de biocâmp) urmăresc să influențeze energia câmpurilor care înconjoară și pătrund corpul uman. Exemplele includ qi gong, Reiki, Access Bars și Atingerea Terapeutică. Alte forme de medicină energetică (cunoscută ca medicina bioelectromagnetică) utilizează câmpuri electromagnetice, cum ar fi electroacupunctura.
- Medicina manuală. Bazată pe manipularea și mișcarea uneia sau mai multor părți ale corpului. Exemplele includ osteopatia, kinetoterapie, masaj, chiropractica, Feldenkrais și reflexoterapie.
- Medicina minte/corp. Folosește o serie de tehnici pentru a ajuta la creșterea capacității minții de a influența funcțiile corpului. Exemplele includ biofeedback, mindfulness, relaxare profundă, imagerie ghidată, art-terapie, hipnoterapie, meditație, rugăciune, grupuri de sprijin și yoga.
Există şi alte tipuri de clasificări ale terapiilor complementare şi alternative, însă dificultătăţile sistematizării constau şi în încadrarea unor terapii în mai multe categorii sau în folosirea lor atât ca sisteme alternative, cât şi complementar altor terapii şi, de asemenea, în cadrul terapiilor integrative.
OMS a început din 2002 o strategie globală de sprijinire a statelor în evaluarea şi reglementarea practicilor medicinei tradiţionale sau ale medicinei complementare şi alternative.
În U.S.A., utilizarea terapiilor integrative este în continuă creştere, iar descoperirile în cercetarea CAM sunt acum publicate în prestigioase reviste occidentale, însă obstacolele rămân în mare parte de natură culturală şi administrativă, alături de lipsa de studii științifice.
Comunitatea europeană a manifestat o poziție reală în favoarea dezvoltării medicinei alternative şi complementare, iar multe țări europene au legiferat-o, alocând anual bugete guvernamentale pentru studii de cercetare în domeniu, încurajând recunoașterea oficială a acesteia în universități, formarea medicilor specializaţi și practicarea în spitale.
Va fi acceptat CAM în medicina convenţională? Sunt semne că nu se află foarte departe momentul în care pacienţii vor avea acces la aceste alternative prin asigurările de sănătate, iar universităţile vor instrui astfel de medici şi terapeuţi.
Câteva celebrităţi care folosesc şi promovează terapiile CAM sunt:
> Regele Charles al III-lea al U.K., mereu apropiat de natură şi de tradiţii, spunea: „Tratamentele complementare trebuie să stea alături de sistemul oficial”. Una din activităţile sale din perioada în care a fost Prinţ de Wales a fost conducerea Fundației pentru Sănătate Integrată, pe care chiar el o înființase în 1993. De atunci, Prințul de Wales a făcut un apel la autorităţile din sănătate din Londra să reglementeze această profesie şi a cerut ca „tratamentele complementare care au demonstrat că funcționează să fie abordate alături de sistemul oficial, în așa fel încât oamenii să poată alege cu deplină încredere”.
> Mehmet Oz, cardiologul cunoscut ca Doctor Oz, a răspândit, prin intermediul emisiunilor sale de succes, terapii alternative de toate felurile, practicând la rândul său yoga și meditația zilnic, de peste 20 de ani. Doctor Oz afirmă că aceste terapii „sunt cele mai importante abordări de sănătate pe care le-am adoptat”.
> James Hetfield, vocalist şi chitarist al trupei Metallica, a susţinut turneul vieţii care a durat doi ani, cu reflexoterapie, acupunctură şi cu un cocktail de plante numit „formula secretă de vegetale”.
Vă ofer o LISTĂ a terapiilor CAM (click pe lista), cu menţiunea că avem de-a face cu o listă parţială a unui domeniu mult prea vast şi dinamic pentru a putea fi cuprins în totalitate.
Închei aici, lăsând deschisă reflecţia prin întrebarea: Ce este vindecător pentru tine? şi completând lista cu unele din cele mai ciudate şi totuşi eficiente terapii:
Spa cu bere – visul bărbaţilor!
O terapie utilizată de cehi care se relaxează la nişte spa-uri deosebite, stând în soluţia de bere acidulată în timp ce pot să bea şi un pahar. Printre efecte sunt calmarea muşchilor şi a încheieturilor, inducerea relaxării şi îmbunătăţirea aspectului pielii. Berea este încălzită, aşa că trebuie ţinut cont de excesul vaporilor de alcool.
Dans pe rouă – o terapie să-i spunem ciubucească
Dimineaţa, mergând şi dansând desculţ pe roua rece a ierbii, îţi încarci bateriile pentru o nouă zi stimulând circulaţia sangvină, crescând tonusul muscular şi psihic.
Numai gânduri bune şi terapii eficiente!
Mihaela Tiliţă