De ce insist sa scriu despre furie?
Aşa cum ştim, furia este o emoţie. De foarte multe ori, ea stârneşte o reacţie puternică. Furia ne îndeamnă să luăm atitudine când ne sunt încălcate standardele şi graniţele. Dar de unde atât de multă suferinţă în jurul ei şi de ce oamenii nu apelează la consiliere decât atunci când sunt disperaţi, când viaţa le este distrusă şi de multe ori nici măcar în situaţiile de criză?
Mike Fisher, specialistul care a fost în fruntea Asociaţiei Britanice de Management al Furiei timp de aproape două decenii, vorbeşte în cărţile sale despre frica şi ruşinea care însoţesc furia. De asemenea, atrage atenţia asupra lipsei de conştientizare. Oamenii apelează la ajutor când viaţa le este distrusă în proporţie de 95%, iar mulţi nici atunci nu-şi recunosc starea şi doar jumătate iau măsuri de prevenţie, spune Fisher.
Mereu am iubit înţelegerea şi armonia, dar pentru acestea nu am renunţat să-mi spun părerea. Uneori nu am ştiut să transmit ce-mi doream ca să fiu bine înţeleasă, fără să supăr sau să jignesc. Am suferit la rându-mi când furia altora a fost exprimată prin comportamente agresive. Nici eu nu am ştiut cum să răspund sau cum să evit suferinţele. Am privit prea des spre înţelesul negativ al unui mesaj, spre scenariul cel mai rău. Mă străduiesc să învăţ să fiu proactivă și asertivă şi nu e deloc simplu.
Cam acestea sunt motivele mele. De aceea îmi doresc să transmit munca mea în progres spre vreun suflet chinuit sau spre oricine vrea să încerce un altfel de a privi şi de a comunica.
Opresc aici teoriile şi poveştile ca să vă ofer ceva practic, un Program de Anger Management creat de o specialistă în gestionarea furiei, Yvonne Sinclair, pe care sper că l-am tradus satisfăcător. Se numeşte Păstrează-ţi calmul în 7 paşi şi este un antrenament foarte uşor şi accesibil, pe care-l puteţi face şi din mers 😊 după ce alocaţi cam 5 minute lecturii. Sună bine, nu? Sună ciubucesc!
Înainte de a trece la primul pas, aş vrea să vă sensibilizez cu un poem adecvat, al lui Ruth Bebemeyer, amintit de Marshall Rosenberg în cartea sa Comunicarea nonviolentă – Un limbaj al vieţii, o lectură atât utilă, cât şi savuroasă, sosită de curând la noi pe şantier.
Cuvintele sunt ferestre (sau ziduri)
Mă simt condamnată de cuvintele tale,
Mă simt judecată și respinsă,
Înainte să plec, aş vrea să știu,
Asta vrei să spui?
Înainte să încerc să mă apăr,
Să vorbesc cu frică sau cu durere,
Înainte să construiesc un zid de cuvinte,
Spune, am auzit sau e-o părere?
Cuvintele sunt ferestre sau sunt pereți,
Condamnă sau pot să ne elibereze.
Când vorbesc sau când ascult,
Lumina iubirii să radieze prin mine.
Sunt lucruri pe care trebuie să le spun,
Lucruri care înseamnă atât de mult pentru mine,
Dacă nu mă fac înţeleasă prin cuvinte,
Mă ajuţi tu să mă eliberez?
Dacă ţi s-a părut că te vorbesc de rău,
Dacă ai simțit că mă port nepăsător,
Încearcă să asculți printre cuvinte,
Acele sentimente comune tuturor.
Păstrează-ţi calmul cu:
Programul de Gestionare a Furiei în 7 paşi
Pasul 1 – Explorarea emoţiilor
Mai întâi să vorbim despre ce înseamnă furia. Unii oameni cred că furia e un sentiment rău, că nu ar trebui să fim furioşi. Dar furia este doar o emoţie. Ea este, pur şi simplu. Emoţiile sunt ca vremea, uneori calme, nici nu le obsevăm, alteori, adevărate uragane, imposibil de ignorat. Emoţiile apar oricum, însă, ceea ce facem cu ele ne poate crea sau nu probleme. Ele sunt ca un barometru al lumii. Ascultându-le, vei descoperi ce este în jurul tău. Când te simţi bine, ceea ce se întâmplă este bun pentru tine. Când te simţi furios, ceea ce se întâmplă în jurul tău nu este bun pentru tine.
Aşa că fii atent la emoţii şi onorează-le fiindcă sunt emoţiile tale şi îţi arată ce se întâmplă în lume. Poţi printa lista cu emoţii de mai jos şi, în următoarele zile, tot ce ai de făcut este să te opreşti după fiecare oră şi să te întrebi: Cum mă simt acum? Poţi observa că eşti un pic plictisit, poate anxios sau chiar supărat că te-ai apucat de acest exerciţiu, poţi vedea că eşti bine, calm, observă orice apare în starea ta emoţională. Legat de furie, ceea ce faci cu ea îţi aduce probleme atunci când pierzi controlul, iar stresul te poate îmbolnăvi. Unii oameni spun că-şi controlează furia, când, de fapt, ei o reprimă aşa cum ai sufla aer într-un balon de câte ori te înfurii, până când balonul pocneşte, fiindcă presiunea este prea mare iar aerul acela trebuie să meargă undeva. Tot aşa, furia se poate manifesta violent sau rămâne ascunsă şi atunci te poate îmbolnăvi chiar fizic. La furie, poţi simţi un nod în stomac, dureri de cap, ameţeală,… şi, în timp, te poţi îmbolnăvi de-a binelea, de cele mai teribile boli, cum ar fi ulcer, hipertensiune sau cancer. Aşadar, dacă ai învăţa să-ţi gestionezi furia într-un fel sănătos, ai reduce aceste riscuri de a te îmbolnăvi, oricare ar fi ele.
Următorul pas este despre cum să observi furia de la primele ei semne şi cum să o disipezi. Nu rişti nimic dacă încerci să vezi cum funcţionează pentru tine instrumentele propuse aici. Schimbarea este grea, pentru ca ea să se producă este nevoie de mult antrenament.
Pentru un plus de conştienţă şi fixare a ce ai făcut în acest pas propus de Yvonne, ia o coală albă şi desenează emoţiile observate chiar acum. Poate fi un simplu semn grafic, un simbol, un mic desen, orice îţi sugerează emoţiile simţite acum sau pe parcursul zilei. Poţi face acest exerciţiu seara, ca o recapitulare a emoţiilor zilei.
Keep calm and be happy!
Va urma!
Până atunci, ţine-te calm şi pe aproape. După săptămâna de
explorat emoţii, sper să-ţi pot oferi paşii următori, traduşi şi bibiliţi.
Continuă programul cu ceilalți pași:
Pasul 1 - Explorarea emoţiilor
Pasul 2 - Observarea furiei
Pasul 3 - Exprimarea de la primele semne
Pasul 4 - Declanşatorii
Pasul 5 - Dialogul interior
Pasul 6 - Asculta corpul
Pasul 7 - Comunicarea
Pasul 2 - Observarea furiei
Pasul 3 - Exprimarea de la primele semne
Pasul 4 - Declanşatorii
Pasul 5 - Dialogul interior
Pasul 6 - Asculta corpul
Pasul 7 - Comunicarea
Continuă călătoria cu Harta Satului!