Treceți la conținutul principal

Cum scăpăm de stres?

Viaţa astăzi este tumultoasă şi agitată, ca să nu spun complicată. 
Deseori, ne plângem de faptul că ne simţim stresaţi. Stresul este o parte importantă a vieţii de zi cu zi, este componenta unui mecanism de adaptare la mediu, însă, atunci când trecem printr-o schimbare majoră, când ne confruntăm cu probleme dificile sau pur şi simplu avem prea multe de rezolvat, apare stresul excesiv care ne afectează starea de bine, sănătatea fizică şi psihică. 
Semnele stresului cronic pot apărea la nivel fizic şi psihologic:
Fizic
Tensiune şi înţepături musculare
Dureri de cap
Schimbări în apetit
Greaţă
Aboseală neobişnuită
Insomnii
Imunitate scăzută
Psihologic
Iritabilitate persistentă
Sentimente de îngrijorare şi suprasolicitare
Nervozitate
Dificultăţi ale memoriei
Amânarea treburilor
Probleme de concentrare
Bucuria nu mai vine ca altădată

Cum scăpăm de stres?

Dacă stresul este un răspuns natural al corpului la situaţii provocatoare sau ameninţătoare, în care ne ajută să ne adaptăm şi să le facem faţă, prea mult stres ne diminuează starea de bine şi capacitatea de a ne bucura de viaţă.
Învăţând să gestionăm eficient stresul, putem evita problemele grave de sănătate care pot să apară, ca anxietatea şi depresia, insomnia, probleme de concentrare şi atenţie, probleme de sănătate fizică. Astfel, ne putem îmbunătăţi starea de bine şi relaţiile cu ceilalţi. Atunci când ne simţim confortabil, în siguranţă, mulţumiţi, conectaţi cu lumea, cu valorile şi credinţele proprii, când viaţa noastră are un sens şi un scop, toate acestea alcătuiesc starea de bine care determină echilibrul şi sănătatea la nivel fizic, emoţional, social şi spiritual.
În documentarea mea, m-am oprit la acest program cuprinzător şi bine ţintit, oferit gratuit de către echipa australiană This Way Up, site de informatii partener Head to Health, dezvoltat în cadrul Universităţii New South Wales din Sydney. Recomand acest program, realizat de specialişti de top, oricui doreşte să-şi îmbunătăţească starea de bine şi să gestioneze mai bine stresul. Acces site:

PROGRAMUL DE MANAGEMENT AL STRESULUI

De asemenea, vă împărtăşesc aici câteva tehnici ale terapiei prin arte, de ajutor în reducerea simptomelor stresului cronic.
Desenatul sau coloratul şi, în general, activităţile creative ajută la liniştire şi la punerea gândurilor în ordine. Jocul cu acuarelele sau cariocile nu este exclusiv o joacă de copii. În zilele noastre, au apărut cărţi de colorat pentru adulţi, pictura pe numere şi chiar jocuri virtuale cum sunt cele de olărit, desenat sau pictură. Pentru vindecare, art-terapia foloseşte elemente din arte vizuale: culoarea, simbolul şi exprimarea liberă. Alături de acestea stau sunetele şi mişcarea, fiindcă orice artă are potenţial de vindecare.
În perioadele pline de stres, sunt bine-venite 20 de minute pe zi în care să desenăm liber, folosind culorile. Un plus la această tehnică este conectarea cu natura, atunci când folosim ca suport materiale naturale, culese chiar de noi, cum ar fi pietre sau crenguţe. Putem experimenta tehnici specifice fiecărei stări prin care trecem atunci când suntem copleşiţi de stres:
„Dacă nu poți să-ți amintești ceva, desenează labirinturi pe hârtie.
Dacă simţi că te-a cuprins furia, trage o linie.
Dacă te-a cuprins disperarea, desenează drumuri.
Dacă îţi lipseşte concentrarea, desenează cu puncte.”
Vezi mai mult, aici:
Folosirea culorilor este semnificativă în terapia stresului. Este îmbucurător că acest lucru începe să fie tot mai cunoscut şi mai explorat şi la noi, în România.
Cromoterapia ne recomandă vizualizarea unor culori reci pentru a păstra controlul în situații stresante şi pentru somn, dacă avem probleme cu adormirea sau dacă suferim de insomnie ușoară. În astfel de situaţii, să ne acordăm câteva minute pentru a observa un obiect albastru.
Tot din rândul terapiilor expresive, face parte şi terapia prin scris, o terapie pentru acasă, la îndemâna oricui, despre care găsiţi la Ciubuc Sat informaţii şi un curs creat de noi. Scrierea expresivă
O altă terapie care şi-a dovedit eficienţa în gestionarea stresului este Access Bars, o terapie care aduce o relaxare profundă, acţionând prin nivelul energetic. Astăzi, putem găsi aproape oriunde în lume practicanţi ai acestei terapii şi chiar aici, la Ciubuc Sat (prin mesaj la Club Ciubuc).

Sper să vă fie de folos informaţiile, Programul de Management al Stresului de la Sydney şi, de asemenea, tehnicile de art-terapie oferite aici. Până la urmă, orice activitate antistres ne face conştienţi de emoţiile şi de starea în care ne aflăm şi ne ajută să vedem ieşirea din situaţia care ne afectează starea de bine. Iar când am epuizat toate încercările şi tot nu am scăpat de stres, mai rămâne doar să ne luăm pisică.
cum gestionam stresul


Continuă călătoria cu Harta Satului!

Art-terapie

Capcane cognitive

Managementul Furiei

Cum să învățăm OPTIMISMUL

Câțiva pași spre o bună ATENȚIE