Războiul începe în noi şi se manifestă prima oară acasă. Să facem pace cu sinele şi cu lumea urmând cu răbdare un antrenament al dialogului interior şi al comportamentului, conceput de Y.Sinclaire – Anger Specialist.
Program de Gestionare a Furiei în 7 pasi
Cunoscând declanşatorii furiei tale vei putea evita evenimentele şi situaţiile care îţi creează sentimente de furie. Te înnebuneşte să găseşti mizerie şi dezordine când ajungi acasă? Traficul te inflamează? Despre asta este vorba. Anumite împrejurări, evenimente sau afirmaţii te irită, te enervează sau chiar te scot din sărite. Alte lucruri care pot fi declanşatori ai furiei pentru mulţi oameni sunt: problemele financiare, indiferenţa la sentimentele lor, problemele legate de sex, iresponsabilitatea altora şi consumul de alcool (al lor sau al celorlalţi).
Până şi dialogul interior îţi poate declanşa furia. Un dialog interior negativist îţi poate aduce iritare şi poate duce chiar la furie. De exemplu, apuci o pungă de cafea boabe, iar acestea se împrăştie peste tot. Îţi spui: „La naiba cu boabele astea. Mereu le vărs. Cine le pune în aşa o pungă?” sau ţi-ai putea spune: „Ups, urăsc treaba asta. (apoi respiri adânc) Să văd cum pot să le strâng mai uşor.”
Fă o listă cu ce te deranjează. Pune în ea fiecare lucruşor la care te gândeşti. Scoate tot! De exemplu: Urăsc să mă trezesc devreme. Mă enervez când se termină hârtia igienică. Mă înfurii când alţii conduc prost. Laptele nu ar trebui să se acrească. Şi, vă rog, opriţi câinele vecinului când latră la 2 noaptea.
Apoi, încearcă să eviţi aceşti declanşatori sau fă o listă cu dialoguri interioare mai pozitive pentru atunci când nu pot fi evitaţi. Ai la îndemână acum şi lucrurile învăţate la paşii anteriori. Noteză-ţi sentimentele neplăcute de iritare şi enervare de la primele lor semne, exprimă-le şi notează ce îţi spui în acele momente. Însă, lătratul câinelui vecinului şi cei care şofează prost nu stau sub controlul tău. Totuşi, poţi găsi o modalitate de a-ţi elibera furia într-un mod adecvat. Nu arăta degetul când eşti în trafic, unii pot avea arme la ei. Vorbeşte ca şi cum le-ai vorbi şoferilor (cu voce tare) când conduci. Spune-le că ţi-ai dori ca ei să mergă iarăşi la şcoala de şoferi sau spune-ţi ţie cât eşti de bucuros că ştii să conduci bine şi că nu-i pui pe alţii în pericol. Găseşte o modalitate de a pune problema câinelui înainte de a sări cu o bâtă de baseball la 2 noaptea la uşa vecinului.
Câteva idei de gestionare a declanşatorilor obişnuiţi:
· Traficul – dacă nu poţi evita traficul aglomerat, atunci foloseşte acel timp pentru a asculta muzica ta preferată. Pleacă puţin mai devreme pentru ca să nu fii presat şi iritat de faptul că întârzii.
· Dezordinea de acasă – poate va trebui să faci o regulă a casei: nimeni să nu te deranjeze în prima jumătate de oră după ce ajungi acasă. În acest timp, adună-te şi relaxează-te puţin. Apoi vei putea pune lucrurile în ordine cu calm. Ai prins ideea?
· Un tip care-ţi spune în faţă cât eşti de idiot – inspiră adânc şi expiră toată iritarea produsă. Uită-te bine la el şi întreabă-te dacă merită să-i răspunzi sau să-l răneşti. Cât te va costa furia ta? În acest caz, să pleci este cel mai bun mod de a-ţi păstra puterea.
· Iubitul/a te inşeală cu cea mai bun/ă prieten/ă. O problemă din cele mai dure. Vorbeşte cu cineva în care ai încredere (Mda, cu ceva timp înainte aveai încredere în cei doi). Fii atent la dialogul interior şi fă-l pozitiv, în special în privinţa ta. Ai fost atras de acea persoană dintr-un motiv. Poate că el/ea are o viziune învechită asupra familiei, iar tu meriţi mai mult. Acelaşi lucru se aplică şi prietenului. Nu doar familia te poate ajuta să treci peste şi să-ţi revii, ci aşa cum se întâmplă şi în recuperarea după dependenţa de substanţe, prietenii noi te pot face să te redescoperi.
E nevoie de multă energie pentru a te schimba. Aminteşte-ţi, de câţi ani îţi exprimi furia în vechea manieră? De câţi ani tot aduni acei declanşatori care te-au dus la exprimarea furiei? Ce te deranjează este o îngrijorare justificată? Planul este să găseşti calea de a fi proactiv în ce priveşte dorinţele tale fără a ajunge să-ţi pierzi cumpătul sau să intri în probleme. Să înveţi noi comportamente este uşor de zis, dar greu de făcut. Aşa că, ai răbdare şi antrenează-te constant.
Lucrurile care te deranjează sau declanşatorii furiei tale pot fi şi mai supărătoare dacă treci printr-o depresie.
Unul dintre simptomele depresiei este acela de a fi mai irascibil ca de obicei. Oricine poate trece prin depresie. Poate fi cauzată de un eveniment traumatic, de o schimbare în chimia corporală sau de un sentiment profund de pierdere. În unele cazuri, un tipar moştenit din familie poate declanşa depresia. Oricum, depresia nu este predictibilă. Un eveniment poate fi perceput ca îngrozitor de o persoană, iar de alta într-un mod mai subtil. Fiecare om are propria realitate, aşa că o persoană nu poate determina dacă un eveniment este traumatic pentru altul. Doar tu poţi stabili ce a fost traumatic pentru tine. Dacă eşti trist aproape tot timpul şi nu poţi scăpa de acest sentiment, probabil te confrunţi cu o tulburare majoră de depresie.
În acest program, autoarea a inclus consiliere pentru cei ce trăiesc sentimente de depresie sau deznădăjde. Vă pot oferi această anexă a programului, la solicitare, prin mesaj la Club Ciubuc.
Aveţi aici o listă a declanşatorilor. Nu uitaţi să vă întocmiţi propria listă în care să includeţi măcar trei probleme de zi cu zi!
.
Pace în lume şi în suflete!
sursa: "Seven Steps to Keep Your Cool" by Yvonne Sinclair M.A.- Anger Specialist