Cum trecem peste evenimentele tulburatoare?
Evenimentele stresante majore prin care trecem aduc după ele emoţii intense şi turbulente care ne pot dezechilibra emoţional. Deseori, ne revenim singuri, luându-ne timp pentru odihnă şi recuperare. Ne putem da permisiunea să ne simţim distruşi, amintindu-ne totodată că suntem puternici. Recunoaştem că am trecut printr-un eveniment care ne-a marcat şi că este normal să avem reacţii emoţionale puternice.
Când reuşim să ne simţim în siguranţă, putem lucra la restabilirea conştienţei şi a echilibrului rupt dintre minte, corp şi suflet. Între strategiile pe care le putem avea în vedere pentru a ne readuce calmul şi speranţa, pentru a ne linişti corpul şi mintea tulburată care poate simţi anxietate, enervare sau blocare, sunt cele axate pe:
- Relaxare
- Respiraţie
- Exerciţii fizice
- Suportul cuiva apropiat
- Mindfulness
- Meditaţie
Următorul pas îl facem atunci când suntem în siguranţă, liniştiţi şi pregătiţi să ne gândim, să simţim şi să lucrăm cu ceea ce ni s-a întâmplat. Atunci:
- Vorbim despre ce simţim cu cineva care ne poate înţelege.
- Scriem despre emoţii şi sentimente atunci când nu reuşim să vorbim despre acestea.
- Găsim modalităţi creative de a exprima trăirile (desen, pictură, dans, muzică, poezie,…).
- Ne informăm despre efectele evenimentelor traumatice asupra sănătăţii.
De multe ori, este nevoie de ajutor pentru a ne reveni şi de timp pentru a redobândi încrederea în ceilalţi şi în noi înşine. Însă, ne putem recupera, dezvolta şi chiar putem prinde aripi după un eveniment traumatic care ne restructurează modul de a ne evalua şi de a vedea lumea. Cel mai bun mod de a reuşi este împreună cu cei dragi, familia, prietenii sau în orice companie care ne oferă siguranţă.
Pentru unii este foarte greu să revină la viaţa normală. O traumă ne poate afecta mai multe sau chiar toate aceste aspecte ale vieţii: corpul, mintea, relaţiile, viaţa culturală şi viaţa spirituală, de aceea, cea mai bună cale spre recuperare este o abordare integrativă. Sunt numeroase terapii de ajutor în tulburările asociate traumei, cum sunt depresia, PTSD (sindromul de stres post-traumatic), tulburările de memorie, etc. Exemplific aici doar câteva dintre aceste mijloace terapeutice:
- CBT (Terapia Cognitiv-Comportamentală)
- EMDR (desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare)
- Terapii Corporale
- Terapii Creativ-Expresive
- Terapii Centrate pe Emoţii
- Neurofeedback
- Meditaţie
Pentru o mai bună înţelegere a traumei şi a efectelor sale, vă invit să vizionaţi acest clip oferit de Phoenix Australia – Centre for Posttraumatic Mental Health, înfiinţat în sprijinul veteranilor de război.
Sugestie pentru traducere: setaţi mai întâi engleza-auto-generated, apoi, din setările pentru subtitrări, setaţi auto-translate şi alegeţi din listă româna. Chiar dacă este o traducere automată, generată de google, vă poate fi de folos. Succes şi vizionare plăcută!
În încheiere, vă reamintesc că la Ciubuc Sat puteţi găsi variate metode de relaxare şi de accesare a conştienţei, de folos în lucrul cu emoţiile. Iar atunci când problemele sunt de nedepăşit, nu uitaţi că nu sunteţi singuri. Căutaţi încrezători ajutorul în comunitate sau apelaţi la specialişti.
Cu rabdarea (si cu prietenii), treci marea!
Referinţe:
"Interaction with the past" by Tina Kenny