Treceți la conținutul principal

Simboluri și ritmuri în Art Terapie

Mandala - simboluri universale

Art Terapie

Primăvara pune aripi creativității prin energia înnoirii și renașterii. Căldura, culorile exuberante și zumzetul vieții aduc în noi o neliniște care se vrea exprimată.
Vă propun în continuare un exercițiu de creare a mandalei. Mandala, ca denumire și concept, vine din cultura orientală, însă, regăsim în cercul sacru motive și simboluri universale care apar și în creația populară românească. Decorațiunile în cercuri concentrice sau spirale și soarele din ceramica de Horezu, Corund, din broderii și sculpturi nu sunt doar motive decorative, ci au funcții simbolice și spirituale de protejare a casei sau purtătorului, de marcare a trecerii timpului, de întărire a legăturii cu divinitatea, natura și comunitatea.
Decorarea ouălor de Paște (încondeierea) este o formă artistică foarte apropiată de cea de mandală, atât prin structură, cât și prin simbolism. Modelele pornesc din vârful sau centrul oului și se extind în jurul axei ca într-o mandală. Liniile principale care împart geometric oul sunt crucea în cerc, spirala și cercurile concentrice, iar modelele repetitive și echilibrate sunt principiile de bază ale compunerii, ca la mandală. Mai multe despre simbolistica sacră ancestrală de la noi și din întreaga lume, poți citi în acest material: Oul încondeiat și, de asemenea, despre cele mai folosite simboluri și motive din natură: Ouale încondeiate în tradiția românească.

Crearea unei mandale poate fi o experiență relaxantă, meditativă și terapeutică. În acest proces, creăm un spațiu de reflecție și de conectare cu intuiția. Simetria vizuală reduce stresul stimulând armonia interioară, iar repetiția modelelor și culorilor creează un ritm mental similar celui din timpul meditației sau rugăciunii în care gândurile încetinesc și atenția se mută pe momentul prezent. Fiecare element repetat devine o ancoră pentru intenție, credință sau introspecție.
Înainte de a începe, stai un moment cu respirația și conectează-te cu starea ta emoțională. Alege intuitiv culorile, ca să reflecte ceea ce simți. Ideal este să-ți găsești un loc liniștit, poate în natură, pentru a intra într-o stare ușor meditativă. Apoi joacă-te cu materialele (carioci, creioane colorate, acuarele...), cu intensitatea culorilor și dacă vrei să-i accentuezi dimensiunea simbolică, poți ține cont de semnificația culorilor:
  • Roșu – energie, pasiune, putere
  • Portocaliu – creativitate, optimism, schimbare
  • Galben – fericire, înțelepciune, claritate
  • Verde – echilibru, vindecare, natură
  • Albastru – calm, comunicare, pace
  • Mov – spiritualitate, intuiție, mister
  • Alb – puritate, liniște, claritate
  • Negru – profunzime, protecție, introspecție
La final, rămâi câteva minute (10-15) în contemplație. Pot apărea insight-uri importante, poți găsi soluții la o problemă propusă sau nu ca intenție, de aceea e bine să ai pe aproape un jurnal în care să notezi ce apare. Poți scrie și direct pe foaia mandalei observațiile și reflecțiile tale.
Dacă vrei ca mandala ta să fie decorativă, poți crea mai întâi o paletă armonioasă din câteva culori care să se potrivească spațiului unde vrei s-o expui. Uite câteva sugestii de palete decorative, dar și relaxante:
Paletă Boho Elegant - Perfectă pentru un vibe natural, pământesc și modern.
 - Bej cald
 - Teracotă
 - Verde salvie
 - Alb crem
 - Auriu subtil
Paletă Calm & Rafinat - Merge foarte bine în spații calme, cu un aer minimalist sau romantic.
 - Albastru prafuit
 - Lavandă pal
 - Gri perlat
 - Roz pudră
 - Alb cald
Paletă Mistică & Profundă - misterioasă, perfectă pentru o mandala spirituală sau de meditație.
 - Indigo
 - Mov ametist
 - Turcoaz închis
 - Negru
 - Argintiu
Paletă Vibrantă & Artistică - Energetică și artistică – ideală dacă vrei să aduci viață unei camere.
 - Roșu corai
 - Galben muștar
 - Verde smarald
 - Albastru ceruleum
 - Alb pur
Paletă Natură Zen - Inspirată din natură – echilibrată și calmantă.
 - Verde mentă
 - Albastru acvatic
 - Crem nisipiu
 - Maro deschis
 - Alb perlat
Cât privește aspectul terapeutic al mandalei, sunt mai multe detalii și pași de parcurs, plecând de la intenție, cadru, desen, culoare, simbol și încheind cu integrarea aspectelor oglindite de mandală. Recomand lucrul sub îndrumarea unui specialist și atelierele, unde forța grupului este importantă în susținerea intenției și a cunoașterii de sine.
Lucrând la mandala mea, pe care am numit-o Vibrații de Primăvară, m-am conectat cu ritmul naturii trezită din amorțeala iernii. M-am relaxat și am simțit că prind puteri. Aveam mare nevoie pentru a porni curățenia dinaintea sărbătorilor și pentru inspirație la decorațiuni.
     
Crearea mandalei poate fi pentru fiecare o experiență puternică de introspecție și echilibrare. Sper că v-am adus un strop de inspirație și seninătate.

life coach & consilier

 pe platforma Gumroad !


Continuă călătoria pe blog cu Harta Satului !
CIUBUC SAT



Capcane cognitive

Managementul Furiei

Cum să învățăm OPTIMISMUL

Câțiva pași spre o bună ATENȚIE